İstinaf harcı hesaplama! İstinaf mahkemeleri başvuru masrafı 2024
Adli olaylarda mahkemeye başvurularda ortaya çıkan masraflardan olan istinaf harcı hesaplama işlemini nasıl yapacağınızı biliyor musunuz? 2024 istinaf masrafı hesaplama işlemleri için harçların ne kadar olduğunu buradan öğrenebilirsiniz. istinaf gider avansı ne demek istinaf başvurusunda ödenecek harçlar nelerdir boşanma veya ceza istinaf harcı yoluna başvuru nasıl yapılır istinaf kanun yoluna başvurma harcı nereye yatırılır başvururken sonuçlanma süresi ne kadar?
Mahkemelere başvuruda bulunduğu zaman ödenmesi gereken bir çok harç bulunmaktadır. İstinaf harcı da başvuran kişiler tarafından ödenen bir harçtır.
İstinaf harcı nasıl hesaplanır?
Adli olaylarda mahkemeye başvurulduğu zaman bazı masraflar yapılır. İstinaf harcı da yapılan masraflardan birisidir. Mahkemeye herhangi bir konu için başvuruda bulunan vatandaşların onayı halinde istinaf süreci başlamaktadır. Sürenin başlaması ile birlikte belli başlı bazı masraflar ortaya çıkar. İstinaf masrafı Resmi Gazete‘de yayınlanmaktadır. Resmi gazetede yayınlanan masrafları inceleyerek hesaplama işlemini yapabilirsiniz. İstinaf masrafları her yıl farklılık göstermektedir. 2024 istinaf harcı hesaplama işlemini de yayınlanan son fiyatlar üzerinden hesaplayabilirsiniz.
İstinaf Nedir?
İlk derece mahkemelerin vermiş olduğu kararları tekrardan değerlendiren ve incelemeye alan sürece istinaf denir. İstinaf mahkemeleri bir üst mahkeme diye de adlandırılabilir. İlk mahkemelerin vermiş olduğu kararları inceleyen istinaf mahkemeleri aşağıdaki mahkemelerin vermiş olduğu kararları inceleyen.
İstinaf mahkemelerinin incelediği mahkemeler;
- Asliye Hukuk Mahkemesi
- İş Mahkemesi
- İcra Hukuk Mahkemesi
- Aile Mahkemesi
- Tüketici Mahkemesi
- Sulh Hukuk Mahkemesi
- Ticaret Mahkemesi
- Fikri ve Sınai Hukuk Mahkemesi
- Kadastro Mahkemesi
Yukarıdaki her bir mahkemenin istinafa giden dosyalar için farklı farklı masraflar çıkmaktadır. İstinaf harcı hesaplanırken hangi mahkemenin istinaf mahkemesine yönlendirdiği masrafın miktarını değiştirmektedir.
İstinaf Mahkemeleri Kanun Yoluna Başvuru Harcı
İstinaf Mahkemeleri‘ne başvurularda önceden belirlenmiş olan başvuru harcıdının ödenmesi gereklidir. İstinaf harçlarının ödenmediği durumlarda üst mahkeme değerlendirmeye almamaktadır. Eğer harç yatırılmaz ise istinaf için başvuran kişiye muhtıra ile bildirim yapılır. Başvuruda bulunan kişiye yatırmadığı veya eksik yatırdığı harcı yatırması için belirli bir zaman verilir. Eğer başvuran kişi hala ödemeyi gerçekleştirmez ise istinaf mahkemesine başvurulan dosya düşer. İstinaf harcının belirlenen ücretinin tamamının ödenmesi gerekmektedir. Bunun için ilk olarak ödeyeceğiniz harcın ne kadar olduğunu öğrenmeli ve tam olarak yatırılması gerekmektedir. İstinaf harcını yatırmak için 2024 harç ücretini hesaplamanız gerekmektedir.
İstinaf Mahkemeleri Karar Harcı Nedir
Karar harcı istinaf mahkemelerine ödenen bir harçtır. Harç ödemesi yapılacağı zaman o yılki güncel tutar üzerinden ödenmelidir. Yıllık olarak güncellenen harçların o yıl ne kadar olduğu hesap edildikten sonra ödemesi yapılmalıdır. Başvuru harcında olduğu gibi karar harcınında yıllık düzenli olarak yatırılması gerekiyor. Yatırılmayan veya eksik yatırılan harç olduğu zaman başvuran kişi muhtıra ile bilgilendirilir. Ödenmeyen harcın ödenmesi için belirli bir süre verilir. Bu süre içerisinde harç ödemesi yapılmaz ise başvurular geçersiz duruma düşer. Geçersiz sayılan başvurunun devam etmesi için işlemlerin yeniden başlatılması gerekmektedir.
Gider Avans Tutarları Nelerdir?
Gider avans tutarları dosya ücretleri olarak da bilinir. Bu harç başvuruda verilen dosyaların incelenmeye gönderilmesi ya da yazışmaların olması için ödenen bir harçtır. İstinaf mahkemesine başvuruda bulunduğu zaman ücretin doğru olarak yatırılması gerekmektedir. Yukarıda belirtiğimiz her bir mahkemenin gider avans tutarları farklı olabilir.
Temyiz Ne Demek?
Adını sıklıkla duymuş olduğumuz temyiz bölge mahkemeleri tarafından alınan kararların tekrardan incelenmesine denir. En üst düzey yargılama yolu diyebiliriz. Birinci derece mahkemelerin almış olduğu kararların yeniden incelenmesi yapılır.
Temyiz Başvurusu Harç Tutarları Nelerdir?
Eğer bir dosya temiz yoluna gittiyse harçların düzenli bir şekilde yatırılmış olması gerekiyor. Diğer harçlarda da olduğu gibi eğer ödenmez ise başvuruda bulunan kişiye muhtıra gönderilerek bildirim yapılır. Son ödeme tarihine kadar harcın ödenmesi beklenir. Eğer harç ödenmez ise başvurulan dosya iptal edilir. Temyize gönderilen dosya için başvurudan önce temyiz karar harçları yatırılmalıdır.
Yargı Harçları Ne Kadar?
Yargılama sürecinde ödenen harçlara yargı harçları denir. 2024 yılı için belirlenen yargı harçları;
- Temyiz Başvuru Harcı: 267 TL
- Temyiz Karar Harcı: 113 TL
- Bölge İstinaf Başvuru Harcı: 148 TL
- İstinaf Harcı: 157 TL
Birinci derece mahkemenin vermiş olduğu kararların tekrardan incelenmesini isterseniz bu harçları ödemelisiniz. Bu harçlardan farklı başka harçlarında ödenmesi istenebilir.
Mahkeme Harç Tutarları Ne Kadar?
Başvurulan dosyanın hangi mahkeme tarafından inceleneceği harç tutarını belirlemekte. Her bir mahkemenin farklı bir harç tutarı bulunmaktadır.
- Anayasa Mahkemesi Başvuruları: 446,90 TL
- Asliye ve İdare Mahkemeleri Başvuru: 54.00 TL
- Sulh Mahkemelerinin İcra Tetkik Merci Başvuruları 25.00 TL
- Bölge Adliye, İdare Mahkemeleri, Yargıtay, Danıştay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başvuruları: 83.50 TL
İcra ve İflas Harç Tutarları Nelerdir?
İcra ve iflas harç tutarları da diğer harçlar gibi her yıl değişmektedir. 2024 yılı için belirlenen harç tutarları;
- İcra ve İflas İçin Başvuru Harcı: 54 TL
- İcranın Yerine Getirilmesi Harcı: 54 TL
- İdare Harçları: 37 TL
- Konkordato Harcı: 89 TL
- Haciz Teslim Harcı: 127 TL
Yukarıdaki harçların dışında bazı harçlarda bulunmaktadır. Örneğin malların icraya gidip satılmasından sonra da harç ödemesi olmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış.