Kosgeb Destekleri

Nüfus Cüzdanı Kayıp Edildiğinde Nasıl Çıkarılır? 2024

Nüfus Cüzdanı Kayıp Edildiğinde Nasıl Çıkarılır? 
2024

nüfüs cüzdanımı kaybettim ne yapmam gerekiyor kaybolan kimliği sorgulama var mı diye merak ediyorsanız nüfus cüzdanı kayıp edildiği zaman kaybetmeden yeni kimlik kartını çıkarmak için başvuru yapılmalıdır. Kayıp kimlik yenileme, kimlik başvurusu, kayıp kimlik çıkartma işlemleri randevusu ALO 199 veya nvi.gov.tr adresinden alınmaktadır.

Kimlik kaybettim, ne yapmalıyım diye merak edenler için ayrıntılı olarak izleyecekleri yolları anlatacağız. Kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım diye üzülmenize hiç gerek yok. T.C. kimlik kartınızı kaybetmeniz durumunda randevu alarak yenisini çıkarabileceğinizi biliyor muydunuz?

Nüfus cüzdanı kayıp ne yapmalıyım?

Nüfus cüzdanınızı kaybettiyseniz ALO 199 numarasını arayarak kimliğinizin kaybolduğunu ve yenisini çıkarmak için randevu almak istediğinizi bildirebilirsiniz. Randevular nvi.gov.tr adresinden de alınmaktadır. Kimlik kartı kayıp bedeli anlaşmalı bankalar üzerinden ödenir. Unutmayın kayıp bedeli ödenmediği zaman nüfus müdürlüğüne gidilirse herhangi bir işlem yapılmaz. Ödemeyi yapıp, randevuyu aldıktan sonra son 6 ay içerisinde çekilmiş olan biyometrik fotoğraf ile nüfus müdürlüğüne gidilerek yeni kimlik kartı başvurusu yapılır.

Kayıp kimlik çıkarmak için gerekli evraklar

Nüfus cüzdanı kayıp edildiği zaman yenisini çıkarmak için bazı evraklar gereklidir. İşte o evraklar;

  • Türkiye Cumhuriyeti yeni kimlik kartı kayıp bedeli olan 60,00 TL ilgili ödeme kanallarından ödenmeli, ( Yeni kimlik kartı kayıp edildiğinde yenisini çıkarmak için 60,00 TL, eski nüfus cüzdanı kayıp edildiği zaman ise yenisi çıkarmak için 30,00 TL ödenmesi gerekir.)
  • Merkezi veritabanında bulunan fotoğrafın son altı ay içerisinde yapılan bir başvuruya ait olmaması durumundan başvuru yapan kişiden son altı ay içinde çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf,
  • Kapı nüfus cüzdanı yenilemek için biyometrik doğrulama yapılması,

Not: Biyometrik fotoğraf doğrulaması yapılamadığı zaman ilk olarak merkezi veri tabanında bulunan resim, imza ve kişi bilgileri üzerinden doğrulama yapılmaya çalışılır. Eğer doğrulama yapılamaz ise veya kişinin kimliğinde tereddüde düşülmesi durumunda kimliğin doğruluğu için Yönetmeliğin 12 nci maddesinde belirtilen usul ve esaslara göre işlem yapılmaktadır.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ KİMLİK KARTI YÖNETMELİĞİ MADDE 12

(1) Kimlik kartı başvurusunda bulunan kişinin kimlik ve adres bilgileri kontrol edilir. Yerleşim yeri adres bilgisinin olmaması veya bu bilgilerde değişiklik olması durumunda usulüne uygun olarak adres beyan işlemi tamamlandıktan sonra kimlik kartı başvurusu alınır.

(2) Kimlik belgesi ibraz edemeyen veya ibraz ettiği kimlik belgesinde fotoğrafı bulunmayan kişilerin başvurularında kimlik kartı düzenlenmesinde aşağıda belirtildiği şekilde işlem yapılır:

a) On beş yaşını tamamlayan kişinin MERNİS’te kayıtlı aynı kişi olup olmadığı hususunda tereddüde düşülmesi durumunda ana, baba, büyük ana, büyük baba, eş, varsa ergin kardeş veya ergin çocuklarının veya vasinin beyanı başvuru makamlarınca yeterli sayılır.

b) 2828 sayılı Kanun ile 5395 sayılı Kanun kapsamında koruma altındakiler ile cezaevi, bakımevi, huzurevi gibi kurumlar bünyesinde bulunan on beş yaşını tamamlamış kişilerin sistemde kayıtlı kişi olup olmadığı konusunda tereddüde düşülmesi halinde ilgili kurumlar tarafından düzenlenecek fotoğraflı resmî belge ile başvuruları alınır.

c) (a) ve (b) bentleri kapsamında alınan başvurularda sistem üzerinden beyanın doğruluğu kontrol edilir ve başvuru belgesinde “Başvuran Kişinin İmzası” alanında kayıt altına alınır.

ç) Nüfus müdürlüğünce yapılan inceleme sonucunda başvuran kişinin, kaydın sahibi olup olmadığı hususunda tereddüt oluşması halinde, Kimlik Tespit Formu düzenlenerek mülkî idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerince soruşturma yaptırılır. Soruşturmanın olumlu sonuçlanması durumunda kişinin başvurusu ile ilgili işlem tamamlanır.

d) Dış temsilciliklere yapılan başvurularda başvuran kişinin, kaydın sahibi olup olmadığı hususunda tereddüt oluşması halinde ise Kimlik Tespit Formu düzenlenerek başvuru sahibinin ana, baba, ergin kardeş, eş ve ergin çocuklarının; bunların bulunmaması halinde ise başvuru sahibinin belirlediği Türkiye’de tanıklığına başvurulacak kişi/kişilerin yerleşim yeri adreslerinin bulunduğu nüfus müdürlüklerine gönderilir. İlgili nüfus müdürlükleri tarafından mülkî idare amirinin emri ile kolluk kuvvetlerince soruşturma yaptırılarak sonucundan başvurunun yapıldığı dış temsilciliğe bilgi verilir. Soruşturmanın olumlu sonuçlanması hâlinde kişinin başvurusu alınır.

e) Soruşturma sonucunda kişinin iddia ettiği kaydın sahibi olduğunun tespit edilememesi hâlinde; varsa ana veya babasından, ana veya babasının ölmüş olması hâlinde ise varsa kardeşlerinden; anası, babası veya kardeşi olduğuna dair tıbbi rapor veya Türk mahkemelerinden alınmış tespit kararı ibraz edilmedikçe kimlik kartı başvurusu alınmaz.

Eski kimliğimi kaybettim ne yapmalıyım?

Eski nüfus cüzdanı ve yeni kimlik kartı kaybedildiği zaman yapılacak işlemler aynıdır. Kayıp kimlik ücretini ödedikten sonra ALO 199 veya www.nvi.gov.tr internet adresinden randevu alıp kimliğinizi yenileyebilirsiniz. Randevuya giderken yanınızda kimlik bilgilerinizin yer aldığı ehliyet, memur kartı, pasaport vb. belgelerle birlikte 1 adet biyometrik fotoğraf ile yeni kimliğinizi çıkarmaya gidebilirsiniz. Randevunuzu oluşturmadan önce kayıp kimlik ücretini ödemeyi unutmayın.

Eski nüfus cüzdanı kayıp bedeli 30,00 TL olarak ödenmektedir. Yani eğer eski kimliğinizi kaybettiyseniz yenisini çıkarmak için başvurduğunuz zaman 30,00 TL ödeme yapacaksınız.

Yeni kimlik kayıp ne yapmalıyım?

Yeni çipli kimlik kartı kayıp edildiği zaman ilk olarak  ALO 199 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü müşteri hizmetlerini arayarak kimliğinizi kaybettiğinizin bilgisini verin. Bildirim yaptıktan sonra kimlik kartı kayıp bedeli olan 60,00 TL ödenip ALO 199 veya www.nvi.gov.tr adresinden randevu alınır. Her türlü ihtimale karşı randevu günü gittiğiniz zaman varsa ehliyet, pasaport, memuriyet kimlik kartı vb. belgeleri yanınıza alın.

Kayıp kimlik nasıl çıkarılır?

Nüfus cüzdanı kayıp edildiği zaman çipli kimlik kartı çıkarmak için yeniden başvuru yapmak gerekmektedir. Başvuru yapmak için ilk olarak kimlik kartı kayıp ücreti ödenir. Sonrasında ise  ALO 199 veya www.nvi.gov.tr adresinden yeni kimlik kartı çıkarmak için randevu alınır. Randevu günü son altı ay içerisinde çekilen biyometrik fotoğraf ile nüfus müdürlüğüne gidilir. Eğer varsa kimlik bilgilerinizin yer aldığı bir belge bunu da yanınızda götürmeniz faydanıza olacaktır.

Yeni kimlik kartı çıkardığınız zaman ehliyetiniz de yeni ise tc kimlik kartına sürücü belgesi ekleme işlemi de yapabilirsiniz.

Kayıp kimlik başvurusu nasıl yapılır?

Kayıp Kimlik Başvurusu

Kayıp kimlik yenisini çıkarmak için randevu alarak yeni kimlik başvurusunda bulunabilirsiniz.

  • https://randevu.nvi.gov.tr/ adresine giderek üst menüde bulunan Randevu Al butonuna tıklayın,
  • T.C. Kimlik Kartı butonuna tıklayın,
  • Kayıp kimlik yenileme ücreti olan 60 TL’yi başvurudan önce anlaşmalı yerlerden ödemeniz gerekmektedir, ( Nüfus Cüzdanı kayıp bedeli 30 TL olarak ödenmektedir. Kaybettiğiniz kimlik eski tip kimlik ise yenilemek için 30 TL ödeyeceksiniz.)
  • Açılacak olan sayfada Adınız, Soyadınız, T.C. Kimlik No, Doğum Tarihi, Telefon ve Güvenlik Kodu alanlarını doldurarak Devam Et butonuna tıklayın,
  • Yeni açılacak olan sayfada İl ve İlçe seçimini yapın,
  • Sonrasında kimlik işlemi yapılacak olan kişiyi seçin,
  • HES kodunu girin,
  • İşlemi onaylayarak kayıp kimlik yenileme randevusunu oluşturabilirsiniz.

Özetle

Özetlemek gerekirse nüfus cüzdanı kayıp edildiği zaman yapılması gereken ilk şey hemen yenisini çıkarmak için girişimlerde bulunmak. Yeni kimlik çıkarmak için ise değerli kağıt bedeli ödendikten sonra randevu alınır. Randevu günü nüfus müdürlüğüne gidildiği zaman son altı ay içerisinde çekilen biyometrik fotoğraf götürülür. Ehliyet, pasaport vb. resmi bir belge var ise onu da yanınıza almanızı öneririz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.