Plakadan Araç Sahibi Sorgulama ve Bulma 2024
Plakadan araç sahibi sorgulama işlemi E-Devlet, Sigorta şirketleri ve sigorta acenteleri, trafik tescil müdürlüğü ve emniyet müdürlükleri ve tüvtürk muayene istasyonları ve vergi daireleri tarafından yapılabilir. Peki internetten plakaya göre araç sorgulama var mı?
Günlük yaşantı içinde toplumun her kesiminden insan, çeşitli taşıtlar aracığı ile bir yerden başka bir yere gitmektedir. Maddi gücü özel bir araç almaya müsait olan kişiler, toplu taşıma araçları yerine kendine özel bir araç almayı tercih etmektedir. Herkes kendine ait bir aracı olmasını isterken, elbette bütçesine uygun bir seçim yapmaktadır. Bütçeye uygun olan sıfır kilometre bir araç alamayan kişiler de diğerine göre çok daha uygun fiyatlı olan ikinci el araçlardan satın alma yoluna gitmektedir.
Plaka ile bir çok sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Fakat kişisel verilerin korunması nedeni ile araç sahibi bulma sorgulama işlemi yapılmasına izin verilmemektedir. İnternet üzerinden araç sahibi öğrenme işlemini ne yazık ki yapamazsınız. Eğer adli bir durumda plakadan araç sahibi sorgulama yapılması gerekiyorsa bu işlem adli makamlar tarafından yapılır.
Plakadan Araç Sahibi, Hasar, Ceza Sorgulama
Özellikle ikinci el araç satın alacak olan kişilerin, araçla ilgili bilgi edinmesinin en doğru ve güvenilir yolu plakadan araç sahibini sorgulatmaktır. Plaka numarasının sorgulanması ile söz konusu araç hakkında; daha önceden kaza yapıp yapmadığı, herhangi bir aksamında değişiklik olup olmadığı, kaç kez ve neden trafik cezası aldığı ayrıca kilometre bilgileri gibi gerekli ve önemli olan bilgiler öğrenilebilmektedir.
Plaka Nedir ve Plakadan Hangi Bilgiler Öğrenilebilir?
Plaka, ait olduğu aracın kimliği niteliğinde olup her araçta bunması gereken sayılar ve harflerden oluşan uygulamadır. Araçta plaka bulunmaması, plakasız araç ile trafiğe çıkılması çok yüksek miktarlarda trafik cezası alınmasına sebep olmaktadır.
Aracın kimliği kabul edilen plakada bulunan sayı ve harfler sayesinde, araç hakkındaki her bilgiye ulaşmak mümkündür. Plakadan araç sorgulamasında; aracın kime ait olduğu, araca ait vergi borcu ve sigorta borcu olup olmadığı, aracın üzerine herhangi bir haciz konulup konulmadığı kolaylıkla öğrenilebilmektedir.
Araç Muayene ve Kaza Sorgulaması
Plakadan araç sahibi sorgulaması yapılırken araçla ilgili yukarıdaki bilgilerle birlikte, aracın daha önce kaç kez kazaya karıştığı ve araç sahipleri tarafından periyodik olarak yaptırılması gereken araç muayenesi ile ilgili bilgilere de ulaşılabilir.
Araç muayenesi sırasında aracın tüm genel bakımı yapılmakta ve gerekli görülen yerlerinde sorunlar giderilmektedir. Şayet araç muayeneye götürülmezse araç plakasına ceza yazılmakta ve plaka sorgulama yapıldığında bu cezalar ile ceza miktarları öğrenilmektedir.
Plakadan araç sorgulaması işleminde ayrıca, aracın daha önce yapmış olduğu kazalar ve kaza tutanakları, değişen parçalar olup olmadığı, parça değişimi olmuş ise hangi parçaların değiştirildiği ve yeni takılan parçaların orijinal olup olmaması hakkında da tüm bilgilere erişilir.
Fakat plaka sorgulama işleminde hasar kaydı ile ilgili yapılan sorgulamalar. 2003 yılından sonraki hasar kayıtlarını kapsamaktadır.
Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araçlarda bulunan plaka numarası sayesinde araçla ilgili hemen hemen her bilgiye ulaşılmaktadır. Araç plakası sorgulama işlemi pek çok yerden yapılabilir. Plakadan araç hakkındaki bilgilerin sorgulanması, aşağıdaki yöntemler kullanılarak yapılmaktadır;
- SMS yolu ile araç plakası sorgulama
- E-devlet sistemi üzerinden araç plakası sorgulama
- Kasko şirketleri aracılığı ile araç plaka sorgulama
- Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden araç plakası sorgulama ve
- GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı ) tarafından yapılan araç sorgulamadır.
SMS Yolu İle Plakadan Araç Sorgulama
Herhangi bir araç hakkında plakadan araç sorgulaması SMS yolu ile kolaylıkla yapılmaktadır. 5664 numarasına SMS gönderiminin önemli hususları ve araç hakkında ulaşılabilen bilgiler şu şekildedir;
- SMS yolu ile plakadan araç sorgulatma işlemlerinin hepsinde de tüm gsm operatörlerinden yapılacak sorgulatma ücrete tabidir ve bu ücret 9,5 TL tutarındadır.
- Araç plakasından sorgulama yapılırken, sorgusu yapılacak olan aracın plakası arada boşluk bırakmadan yazılmak suretiyle 9,5 TL SMS hizmet bedeli ödenerek 5664 numarasına gönderilmektedir. Sorgulanan aracın plaka numarası değişmiş olmasında dahi, daha önceki hasar bilgilerine ulaşılabilmektedir.
- Sorgulama yapmak istediğiniz araçla ilgili 5664 numarasına sms atıldıktan bir süre sonra, aracın ne zaman ve kaç kez kaza yaptığı ile varsa araçta gerçekleşen hasar çeşitleri ve bu hasarların ne maliyette olduklarının bilgisi araç sorgusu yapan kişiye geri SMS olarak gönderilmektedir.
- SMS yardımı ile araç plakası sorgulama yapılırken; kaza tespit tutanakları, trafik poliçesi ve eğer ölümlü bir trafik kazası olmuş ise vefat eden kişilerinde sigorta poliçesi bilgilerine ulaşım mümkündür.
- Yukarıdaki SMS işlemi gerçekleştirildikten sonra, plaka sorgusu yapılan araçla ilgili tüm hasar durumu öğrenilmekte ve her sorgulama için operatör fark etmeksizin 9,5 TL hizmet bedeli ödenmektedir.
- Plakadan araç sorgulanırken, aracın herhangi bir parça değişimi olup olmadığını öğrenmek için “PARCA boşluk PLAKA” yazılarak 5664’e mesaj olarak gönderilir.
- Plakadan sorgulama kolaylığı sayesinde, yine 5664’e SMS göndererek eksper raporu olan kazalı parça değişimleri “PARCA boşluk PLAKA boşluk HASARTARİHİ” yazılarak gönderilmektedir.
- Ayrıca “DETAY boşluk PLAKA” yazıp SMS yolu ile 9,5 TL ücret karşılığında gönderilerek; aracın plakasındaki trafiğe çıkış tarihi, aracın hangi şehirlerde trafik tescilinin bulunduğu ve kaç gün süreli kaskosunun bulunduğu bilgilerine de ulaşılmaktadır.
E-Devlet Sistemi Üzerinden Araç Plakası Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet sistemi kullanılarak da plakadan araç sorgusu yapılmaktadır. Fakat e-devlet üzerinden gerçekleştirilen bu işlem yalnızca kişilerin kendi araçları için yapılabilmektedir. Kişiler, ruhsatı kendilerine ait olan araçla ilgili detaylı bilgilere ulaşmak için kullanılmaktadır.
E-Devlet sistemi üzerinden araç plakası sorgulama işlemi şöyle yapılmaktadır;
- Plakadan araç sorgulaması yapabilmek için öncelikle PTT’den alınmış olan e-devlet şifresi ve Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile e-devlet sistemine giriş yapılır.
- E-devlete giriş yapılmasından sonra, ekranda çıkan arama bölümüne “Araç Plaka” yazılmaktadır.
- “Araç Plaka” yazıp arama yapılmasının ardından e-devlet, plakadan araç sorgulama yapan kişiyi Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kendi sayfasına yönlendirmektedir.
- Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sayfasına giriş yapıldığında başka bir işleme gerek kalmaksızın, araç hakkında ve araç plakası ile ilgili gereken tüm bilgilere ulaşılabilmektedir.
Kasko Şirketleri Aracılığı İle Plakadan Araç Sorgulama
Kişiler plakadan araç sorgulaması işlemini kasko şirketleri aracılığı ile de yapabilmektedir fakat diğer sorgulama yöntemlerinden daha kısıtlı bir şekilde gerçekleşmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü ve kasko şirketleri arasında bir protokol bulunmaktadır ve kasko şirketleri bu protokol gereğince, araç plakası üzerinden araç sahibine ait olan bilgilere ulaşabilmektedir.
Bazı kasko şirketlerinin ulaşabildiği araç sahibi ile ilgili bilgilerin kullanılması ve paylaşılması kesinlikle yasal olmayan bir durumdur. Dolayısıyla plakadan araç sorgulaması yapılacağı zaman bu yöntem kullanılmamalıdır. Bu durum ortaya çıktığı zaman araç sahibi hukuki haklarını kullanarak adli makamlara şikayette bulunma hakkına sahiptir.
GİB Üzerinden Araç Plakası Sorgulama
GİB (Gelir İdaresi Başkanlığı) aracılığı ile de plaka üzerinden araç sorgulaması yapılabilmektedir. Sorgulama, Gelir İdaresi Başkanlığı’na ait olan resmi internet sitesi kullanılarak yapılmaktadır. Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesine girildiğinde sorgulama yapılabilmesi için gerekli bazı bilgiler istenmektedir. Bu istenen bilgiler verildikten sonra plakadan araç sorgusu rahatlıkla yapılabilir. İnternet sitesinde sorgu yapacak kişiden istenilen ve maddeleri doldurma şeklinde sisteme girişi yapılacak olan bilgiler şu şekildedir;
- Plakadan araç sorgulaması yapacak olan kişiye ait olan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası,
- Sorgulaması yapılacak araca ait olan ve bitişik bir biçimde yazılmış araç plakası,
- Şayet plaka özel bir plaka türü ise, plakada yazılı olan kişinin ismi ya da şirketin ismi,
- Plakadan sorgulaması yapılan araç şayet tüzel ve yabancı kişiler tarafından sorgulanıyorsa, sorgulama yapan kişiye ait olan vergi numarası,
- Doldurulması gereken maddeler içinde yer alan Tescil Tarihi kısmı ise; sıfır kilometre olan araçlar için trafiğe çıkış tarihi, ikinci el araçlarda noter sözleşmesinde bulunan tarih yazılmaktadır.
Emniyet Genel Müdürlüğü Aracılığı İle Online Araç Sorgulama
Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile araç sorgulaması yapmanın bilinen bir diğer ismi de, online plaka sorgulamaktır. E-devlet sistemi üzerinde plaka sorgulama işlemi yapılırken gerçekleştirilen işlemlerin aynısı burada da yapılmaktadır.
Bu şekilde plakadan araç sorgulaması yapmak için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün kendi resmi sitesine giriş yaparak kolayca işlem yapılabilmektedir. Sisteme giriş yapmak oldukça kolaydır. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra; gerekli olan isim, soy isim, doğum tarihi ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlık numarası doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurmak suretiyle gerçekleşir.
Gerekli olan kimlik bilgilerinin doldurulması yoluyla plakadan araç sorgulatma yapılabilmektedir fakat kişiler sadece kendi üzerlerine kayıtlı olan araçlar için bu işlemi yapabilirler. Kendi üzerine kayıtlı olan araç için yapılan sorgulama sonucunda; aracın geçirmiş olduğu trafik kazası hasar sonuçlarına ve daha önceden alınmış olan trafik cezası gibi bilgilere erişim sağlanabilmektedir.
Plaka Kime Ait Öğrenilebilir mi?
Plaka kime ait nasıl öğrenilir diye bir çok kişi internette arama yapıyor. Aracın kime ait olduğunu nasıl öğrenebilirim diye merak ediyorsanız eğer size kötü bir haberimiz var. Çünkü plaka sorgulama ile aracın kime ait olduğunu öğrenemezsiniz. Bir plakanın kime ait olduğunu sorgulama işlemi internet üzerinden yapılamamaktadır.
İnternetten plakadan araç sahibi sorgulama işlemi yapılmıyor.