Kosgeb Destekleri

Tebligat adresi nedir? Tebligat adresine ne yazılır?

Tebligat adresi nedir? Tebligat adresine ne yazılır?

Tebligat adresi nedir? Tebligat adresi ne demektir? Tebligat yazışma adresine ne yazılır gibi soruların cevabına bu yazıdan ulaşabilirsiniz.

Tebligat Nedir?

Resmi kurumların veya kişilerin bildirim yapma amacıyla göndermiş oldukları evrak tebligat diye adlandırılır. Tebligat eğer trafikten geldiyse ve bu dosya ile başvurduğunuz durumda ilgili olan dosyanız bulunarak işlemleriniz kolayca yapılır. İcra takipleri, haciz ve alacak verecek konularında tebligat gönderilir. Kısaca özetlemek gerekirse kişiye resmi bir iş ile alakalı giden bilgilendirme yazısına tebligat denir.

Tebligat Adresi Nedir?

Tebligat adresi ise bildirimin yapılacağı kişinin adresine denir. Yani bildirim yapılacak olan kişinin ikamet adresine tebligat adresi denmektedir. Mahkeme, icra müdürlükleri ve trafik vb. tarafından gönderilen bildirimlere tebligat denir. Tebligat ile kişiye bilgilendirme yapılır. Tebligat gönderileceği zaman bildirim yapılacak olan kişinin adresinin tebligat adresi kısmına yazılması gerekmektedir. Aksi taktirde yanlış adrese gönderildiği zaman tebligat işlemi gerçekleşmeyeceğinden dolayı herhangi bir hüküm ve dava söz konusu değildir.

Özellikle dava edilecek olan kişiye savcı, icra dairesi veya mahkeme tarafından tebligat gönderilir ve kişi bu belge ile bilgilendirilir. Tebligat sadece şikayet ve haciz durumlarında gönderilmez. Herhangi bir davada şahitlik durumunuz söz konusu ise sizede tebligat gönderilir. Eve tebligat geldiği zaman korkmanıza gerek yok. Örneğin trafik cezaları da tebligat olarak ev adresinize gönderilmektedir.

Tebligat Adresi Kısmına Ne Yazılır?

Tebligat adresinin bildirim yapılacak adres olduğunu söylemiştik. Tebligat kağıdının üzerinde tebligat adresi de yer almaktadır. Bu kısıma tebligatın yapılacağı adres yazılır. Tebligatlarda sol üst kısımda tebligatın nereden geldiği yazar. Dosya numarası, tebliğin mevzusu, tebliğ edilecek husus gibi bilgiler de yer alır. Tebligat adresi kısmına ise bildirim yapılacak olan adres yazılır.

Örneğin trafik cezalarına, tebliğ tarihinden itibaren verilen süre içerisinde ödendiği taktirde %25 oranında indirim yapılmaktadır. Yani size gelen tebligat elinize ulaştıktan sonra 15 gün içerisinde trafik cezasını öderseniz %25 oranında ceza indirimi uygulanır. Bundan dolayı tebligat tarihini ve içeriğini iyice okuyup anlamanız gerekmektedir.

Mahkeme veya icra tarafından gönderilen tebligat ise elinize ulaştıktan sonra size verilen süre içerisinde istenilen cevabı vermeniz gerekir. Aksi halde tebligata itiraz etmezseniz veya zamanında konuya müdahale etmezseniz ciddi anlamda sıkıntılar yaşayabilirsiniz.

e-Devlet Tebligat Sorgulama Nasıl Yapılır?

E-Devlet sayfası üzerinden tarafınıza gönderilen tebligatın sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Fakat bunun için e-Devlet giriş bilgilerinin ve barkod numarasının bilinmesi gerekmektedir. Eğer e-Devlet şifreniz ve gönderdiğiniz tebligatın Barkod Numarası elinizde varsa sorgulama işlemini bir kaç dakika içerisinde gerçekleştirebilirsiniz. PTT Kayıtlı Gönderi Takibi sayfasına giderek e-Devlet giriş yaptıktan sonra barkod numarasını yazdıktan sonra güvenlik resmindeki kodları girip sorgulama işlemini yapabilirsiniz.

PTT Gönderi Takip Sorgulama Sayfasından Tebligatın Ulaşıp Ulaşmadığını Sorgulama

PTT Gönderi Takip Sorgulama sayfasından gönderilen tebligatın yerine ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilebilir. PTT Gönderi Takibi sayfasına giriş yaparak barkod numarasını yazmanız halinde gönderilen tebligatın son durumunu öğrenebilirsiniz.

Yorumlar
  1. Ahmet dedi ki:

    Tebligat adresine ne yazacağımı anlayamadım. Yardımcı olur musunuz

    1. Destek dedi ki:

      Tebligatın yapılacağı adresi yazmalısınız